Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Město, památky a zajímavosti z Humpolce

Město, památky a zajímavosti z Humpolce. Postupně na této stránce budou doplňovány foto-video články.

Kostel sv. Mikuláše. Je vystavěn ve směsi rané gotiky, barokní gotiky a novogotiky. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Kostel sv. Mikuláše se připomíná roku 1233.

Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše. Nahoru na vyhlídku věže, do výšky 26 metrů, vede 115 schodů. Celková výška věže je 55,35 metrů a z toho 18 připadá na střechu.

Hliníkovi je v Humpolci věnováno několik míst. HLINÍKárium v budově Infocentra Humpolec na Havlíčkově náměstí bylo otevřeno 22. září 2006. A ještě o několik let dříve 8. září 2002 byla nejslavnějšímu přistěhovalci slavnostně odhalena pamětní deska v parku Stromovka.

Nápravníkovo stavení je poslední dochované původní stavení humpolecké čtvrtě Zichpil. Nachází se v ulici Zichpil, naproti tolerančnímu kostelíku, a tvoří součást skanzenu Zichpil. Od roku 2010 je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Orlík u Humpolce je zřícenina hradu nad vesnicí Rozkoš asi dva kilometry od Humpolce v okrese Pelhřimov. Stojí na zalesněném kopci v nadmořské výšce 645 m. Z hradu založeného na konci čtrnáctého století se dochovaly rozsáhlé zbytky budov a opevnění.

Rozhledna Orlík byla vybudována ve zřícenině hradní věže stejnojmenné zříceniny hradu Orlík u Humpolce. První snahy o vybudování rozhledny spadají do roku 1990. Věž se měla dostavět a zastřešit. Rozhledna byla vybudována od července do října 2014.

Židovská synagoga v Humpolci je bývalá židovská modlitebna postavená v letech 1760 - 1762. Nachází se na malém náměstíčku, tvořeném ulicí U Vinopalny jako č.p. 492. Od roku 1958 je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Hornímu náměstí v Humpolci dominuje Kostel sv. Mikuláše. Další památky: Secesní budova Radnice. Muzeum Dr. Aleše Hrdličky. Barokní budova fary.

Dolní náměstí v Humpolci: Budova městské knihovny. Muzeum dr. Aleše Hrdličky - výstavní sál. Pomník rodáka antropologa Aleše Hrdličky.

V roce 1818 postavilo si město vodovod dřevěný, voda se jímala na Šibeňáku a ještě v roce 1926 byl tento vodovod funkční. Začátkem 20. století byla stavba však naprosto nevyhovující a nehygienická a průmyslový Humpolec usiloval o vybudování nového vodovodu.

Pomník rumunským vojákům 9. pluku jezdectva padlých v roce 1945, účastnících se posledních bojů na sovětské straně. Při osvobozování přijely jednotky rumunského jezdectva a dělostřelectva do Humpolce současně se sovětskou armádou.

Nová rozhledna v Humpolci vznikla kolem komínu v areálu pivovaru Bernard. Na vyhlídku ve výšce 33 metrů, vede 191 schodů. Celková výška je 37 metrů.

Vyhlídka na město Humpolec od jihu, od místa studánky Pod Smrťákem. Na fotografiích: Silo. Evangelický kostel. Kostel sv. Mikuláše. Komín s rozhlednou. Rozhledna Orlík.

Zřícenina hradu Orlík - kolem dokola. Od východu vede z hradu cesta kol studny, dál přes dvojí násep a příkopy zbořenou branou do dvora předhradí, jež je chráněno předním a zadním parkánem a částečně zachovalými zdmi a na severu velkou obdélníkovou budovou, vlastním renesančním Orlíkem.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum