Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Petrovice - Brzdový kámen

16. ledna 2024

HUMPOLEC: Brzdový kámen

Brzdový kámen, poblíž obce Petrovice u Humpolce.

Žulový brzdový kámen situovaný na kopci u silnice do Humpolce upozorňoval vozky na blížící se klesání. Čtyřboký dřík s výrazně okosenými hanami nese prostou kaplici členěnou mělkými půlkruhově zaklenutými nikami s reliéfem vozové brzdy, tzv. čuby.

Odkaz na Mapy.cz - https://mapy.cz/s/hajemocuve

Brzdový kámen (něm. Bremsstein) je kamenný výstražník, zpravidla kamenný čtyřboký pilíř s vyobrazením rukojeti smykové kočárové brzdy, který označoval místo (něm. Einhemmstelle), kde měl vozka začít přibrzďovat vůz, aby nenarazil do koňského potahu. Brzdové kameny byly rovněž používány na linecko-budějovické koněspřežné železnici.

Brzdové kameny dodnes stojí vlevo od cesty, protože na českém území se až do roku 1939 jezdilo vlevo. Pilíř byl často natřen bílou barvou a reliéf brzdy byl černý. V Bavorském království se kromě kamenných sloupků dochovaly také návěstní kovové či kamenné tabulky. Naopak dřevěné tabulky se vesměs nedochovaly. Smyková brzda se nazývala různě, např. čuba či šupka (z něm. schubben), bota, babka, korýtko či korýtek, koloběh, zarážka.

Zdroj: Národní památkový ústav a Wikipedie.

Autor foto a video 28. února 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Petrovice - Brzdový kámen

Petrovice - Brzdový kámen. Autor foto a video 28. února 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum