Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Lesní pedagogika

30. října 2023

HUMPOLEC: Lesní pedagogika

Témata lesní pedagogiky seniory zaujala.

Ukázky jehličnatých i listnatých stromů, sušených hub, bylinek, troubení zvěře nebo zvířecích kůží. S tématy lesní pedagogiky tentokrát zástupci Kraje Vysočina zavítali do domova pro seniory SeneCura SeniorCentrum v Humpolci. „Lesní pedagogika je určena nejen dětem ze základních a středních škol, ale formou besedy a ukázek také seniorům. Obyvatelé Vysočiny mají k místu, kde žili nebo žijí, kladný vztah. Znají místní prostředí a doceňují význam přírody i její různorodost,“ sdělil Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Povídání o lese, myslivosti, lesní zvěři i práci lesníka senioři ocenili a přispěli do diskuze svými vzpomínkami a zkušenostmi. Klienti domova si mohli přivonět k sušeným houbám, bylinkám nebo ke kůře s pryskyřicí. Připravené byly také větvičky jehličnatých a listnatých stromů včetně šišek i plodů. Senioři poznávali lesní zvěř, poslechli si zvuky vydávané zvěří a osahali jejich kůže. Prohlíželi si také porostní mapu a měřící přístroje, které jsou pro lesníky při určování stáří stromů klíčové.

„Na konci besedy o lese a myslivosti předali zástupci krajského úřadu z odboru životního prostředí a zemědělství klientům domova sazenice bylinek a budky pro ptáky – sýkorník, rehkovník a domov pro šoupálka, které budou umístěny v přilehlé zahradě domova. Na jaře noví ptačí obyvatelé potěší seniory svým zpěvem,“ doplnil Pavel Hájek, kterého při návštěvě humpoleckého domova nejvíce zaujala příjemná zahrada, kde někteří obyvatelé centra tráví skoro celé dny.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Lesní pedagogika

Lesní pedagogika.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum