Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Humpolecký dvůr

Vzpomínky na Humpolec. Vypráví a vzpomíná paní Irena Tesařová:

Děda pocházel z majetného rodu. Proto jsem tak hrdá na náš rod a na Humpolec. Pradědeček byl majitelem statku v Humpoleckém dvoře (v místech dnešní ulice Humpolecký dvůr). Měl tam spoustu pozemků a lidé ve Dvoře u něho pracovali jako u sedláka. Děda chodil pradědečkovi každý den pomáhat a jezdili jsme s koňským povozem. Já se stále motala kolem koní. Praděda nikdy nevstoupil do JZD a hospodařil na zbytku polí až do smrti.

Pamatuji si, že tam stála jen budova, stáje a za nimi dvě stodoly. Jinak už tam nic nebylo jen pole a v domku na místě našeho statku byl nedávno obchod. Teď je tam plno vilek. Humpolec se rozšiřuje. Jen ten jeden pozemek u Dusilovského rybníka je stále prázdný. Ten vlastní mé sestry a další rodina v Praze. Hospodářská škola stále hospodaří na pozemcích pradědečka. A také závodiště je částečně na těchto pozemcích.

Pradědeček byl takový tvrdý sedlák. Doma měli velmi strohé zařízení. Jen lavici a stůl a pár svatých obrázků. Vždy jsem přemýšlela kam vlastně dávají nádobí. A když jsme k němu přišli nikdy se na mně neusmál, ani mně nepohladil. Vždy jsem seděla na té tvrdé lavici jako myška a on řešil s dědou záležitosti hospodářství. Já jsem obdivovala petrolejku, protože zřejmě nebyla na statku elektřina, ale nevím jistě. Pradědeček se jmenoval František Tesař. Nepamatuji si, že by kdy promluvil s mojí maminkou. Asi pro něj byla moc chudá nevěsta. Byl to sedlák, který nikdy nesklonil hlavu a raděj se udřel na hospodářství.

Humpolecký dvůr

Domky na fotografii znám jen z pohledu od dědových dveří a to mi připadaly takové menší jako od šmoulů. A uprostřed byl prý rybníček kačák. Je to jen dětská vzpomínka. A to, že mi pradědeček říkal, že ti lidé, kteří tam bydlí byli většinou jeho zaměstnanci. Vůbec už nevím jak velký Humpolecký dvůr byl a kolik tam bylo domků.

Z historie: Humpolecký dvůr byl postaven v roce 1766 na místě vyhořelého panského poplužního dvora. Později zde bydlelo třicet rodin. Zbourán byl počátkem osmdesátých let a postaveny zde byly rodinné domy.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum