Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Nové auto v Humpolci u Charitních pečovatelských služeb

5. srpna 2020

Dostupnější pomoc a péči potřebným zajišťuje v Humpolci nové auto Charitních pečovatelských služeb

Pracovnice Charitních pečovatelských služeb, které fungují při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, jezdí za humpoleckými klienty novým, prostornějším autem. To nahradilo nejstarší kousek jejich vozového parku, který již nesplňoval nároky na kvalitu a bezpečnost. Nákup vozidla podpořil Kraj Vysočina v rámci programu Investujeme v sociálních službách 2020.

„Po dlouholeté službě staré auto již dosluhovalo a náklady na opravy rostly. Poslední porucha byla natolik fatální, že vozidlo zůstalo zcela nepojízdné a vznikla tak potřeba pořídit za něj náhradu,“ přibližuje situaci vedoucí Charitních pečovatelských služeb Jana Řádová. Vzhledem k finančně náročné investici se havlíčkobrodská Charita rozhodla požádat o pomoc Kraj Vysočina. „Náklady na nákup nového auta dodavatel vyčíslil na 240 400 korun. Z našeho rozpočtu nebylo možné tak vysokou částku uhradit v plné výši, proto jsme požádali o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny v rámci programu Investujeme v sociálních službách, který každoročně pomáhá poskytovatelům sociálních služeb financovat jejich investiční záměry,“ vysvětluje zástupkyně ředitele Oblastní charity Havlíčkův Brod Markéta Jedličková a dodává, že Kraj Vysočina podpořil nákup nového automobilu částkou 168 280 korun a zbylou část nákladů uhradila brodská Charita ze svého rozpočtu.

Nové auto v Humpolci u Charitních pečovatelských služeb, foto Oblastní charita Havlíčkův Brod

V současné době mají Charitní pečovatelské služby v Humpolci k dispozici celkem sedm aut, která denně najezdí v součtu asi 150 kilometrů. „V Humpolci a okolí máme aktuálně 110 klientů. Jde o seniory a osoby s chronickým onemocněním nebo tělesným postižením. Pečovatelka jich denně navštíví asi dvacet a pomáhá jim například s osobní hygienou, s podáváním stravy nebo s oblékáním. Některým rozvážíme také obědy,“ uvádí Jana Řádová s tím, že pokud by finance na nové auto nezískali, znamenalo by to pro klienty snížení dostupnosti poskytovaných služeb. Kromě pomoci doma využívají klienti také možnost dopravy k lékaři, do obchodu nebo třeba na úřad. Nová Dacia Logan jim v tomto případě nabízí vyšší bezpečnost a komfort při jízdě. „Oproti starému vozu má nové auto více bezpečnostních prvků. Prostor k nastupování a vystupování je zajištěn madly a pasažér má dostatek místa k sezení. Další předností je velký zavazadlový prostor, který pojme mnohonásobně více jídlonosičů,“ pochvaluje si Jana Řádová a dodává, že v kufru auta lze také převézt chodítko či invalidní vozík klienta.

Zdroj: Oblastní charita Havlíčkův Brod

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum