Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Zábrana a Magor

10. září 2024

HUMPOLEC: Zábrana a Magor

Září v Humpolci patří Zábranovi a Magorovi.

Čtyřicet let od úmrtí Jana Zábrany, významného českého básníka, prozaika a překladatele, který prožil své mládí v Humpolci, a také osmdesát let od narození Ivana Martina Jirouse, zvaného Magor, vůdčí postavy českého undergroundu, jedinečného básníka, literárního a výtvarného kritika a rodáka z Humpolce. Obě kulatá výročí připomene v našem městě v sobotu 14. září Knihkupectví Jana Zábrany ve spolupráci s humpoleckým Městským kulturním a informačním střediskem.

Knihkupectví navazuje na iniciativu již minulých literárních září, která vzpomínala na osobnosti úzce spojené s Humpolcem, ovšem s významem daleko za jeho hranicemi, a srdečně zve na jedinečnou akci spojující významné postavy kultury, knihy, muziku, film, výtvarné umění i dobročinnost.

Program pro všechny generace zahájí ve 14.30 hodin Marta Veselá Jirousová s Knihovnou Jiřiny Zábranové. A to už napovídá, stejně jako název Ptaly se nebe obláčky, že si na své přijdou hlavně děti. V 16 hodin bude následovat promítání filmu o Janu Zábranovi s titulem Jistota nejhoršího. O hodinu později vystoupí básník Petr Hruška se zpěvačkou Yvettou Ellerovou a v 17.45 hodin budeme mít tu čest být svědky křtu CD Ivana Martina Jirouse. V 18.30 hodin přijde čas na povídky Jana Zábrany v podání Báry Hrzánové, v 19.30 vystoupí hudebník Petr Linhart a celý program od 21 hodin uzavře koncert Moniky Načevy.

Součástí akce bude od 14.30 do 20 hodin takzvaná tichá aukce na podporu rekonstrukce statku v Prostředním Vydří, kde vzniká zázemí pro tvůrčí a badatelskou činnost a vzpomínku na Magora, významného českého básníka, držitele literární ceny Jaroslava Seiferta a literární ceny Toma Stopparda a osobnosti undergroundu.

To vše se uskuteční před centrem Mikádo na Havlíčkově náměstí i uvnitř Mikáda. Akci podporuje město Humpolec spolu s dalšími partnery.

Zdroj: Knihy Zábrana - Aneta Slavíková.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum