Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



HUMPOLEC: Revitalizace v Humpolci

6. října 2024

HUMPOLEC: Revitalizace v Humpolci

Revitalizace městského bloku v Humpolci "Spolkový dům - Husova".

Architektonická soutěž byla podpořena z dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj Podpora architektonických a urbanistických soutěží 2023+.

Výsledky soutěže:

1. cena: studio AEIOU s.r.o., Preslova 387/4, 602 00 Brno, IČO 04681835

2. cena: Ivan Kroupa architekti, spol. s r.o., Lesní 320, 251 62 Mukařov, IČO 27430201

3. cena: NEUHÄUSL HUNAL s.r.o., Revoluční 1546/24, 110 00 Praha, IČO 08999716

Odměna: GRIMM Architekti s. r. o., Haškova 1273/2, Žďár nad Sázavou, IČO 09688897

Odkazy:

Představujeme výsledky architektonické soutěže na revitalizaci Spolkového domu

https://www.mesto-humpolec.cz/predstavujeme-vysledky-architektonicke-souteze-na-revitalizaci-spolkoveho-domu/d-241045

Informace z Radničních listů

https://www.mesto-humpolec.cz/assets/File.ashx?id_org=4932&id_dokumenty=241034




10. června 2024

Představujeme výsledky architektonické soutěže na revitalizaci Spolkového domu.

Výsledky architektonické soutěže na revitalizaci Spolkového domu a budovy školy v Husově ulici.

Architektonická otevřená soutěž o návrh na revitalizaci důležitého městského bloku se zásadní historickou a společenskou hodnotou byla pro město Humpolec jasnou volbou. Z hlediska významnosti Spolkového domu a budovy školy v Husově ulici, ale také z pohledu komplikovanosti stavebního programu, který zahrnuje kombinaci několika typů uživatelů, bylo nezbytné hledat různé přístupy řešení, a nakonec vybrat takový, který by v této části města nejlépe probudil jeho skrytý potenciál.

Je velmi přínosné, že se na pozadí třinácti odevzdaných architektonických návrhů vyprofilovalo několik myšlenkových směrů, kterými by se mohla ubírat budoucí podoba tohoto významného místa na mapě našeho města.

Návrhy ve většině případů pracovaly s neutěšenou podobou jižní strany městského bloku, kterou vnímaly jako výzvu a také jako klíč k řešení celku. Dalším tématem, které přímo vychází ze stavebního programu, je tvorba permanentně živého organismu v průběhu celého dne.

Vítězný návrh studia AEIOU s. r. o. velmi efektivně využívá současné historické objekty a zároveň vytváří živé veřejné prostranství, které v mnoha vrstvách propojuje využití jeho dílčích částí. Z problematické jižní fasády vzniká komunikující strana celku, která umožňuje funkční, ale i pohledové vazby mezi provozem uvnitř a veřejným prostorem, tedy městem. Tento návrh by měl Humpolci přinést nové společenské a kulturní centrum, které důstojně stabilizuje tuto část města.

A proč jsme se rozhodli uspořádat veřejnou soutěž? Protože architektonické soutěže jsou velmi důležité, pokud potřebujete znát více názorů na jednu problematiku. Platí, že jeden architekt má většinou pouze jeden názor, ale dvacet architektů vám představí dvacet úhlů pohledů. A to vám nejen otevře oči, ale také nabídne široký výběr možností, jakou cestou se vydat.

S výsledky architektonické soutěže na revitalizaci Spolkového domu širokou veřejnost seznámíme na veřejné prezentaci, která se uskuteční v úterý 11. června od 16 hodin v Mikádu.

Soutěžní návrhy si můžete aktuálně prohlédnout na krátkodobé výstavě na Horním náměstí, kde budou vystaveny do 17. června 2024.

Prezentaci soutěžních návrhu si prohlédněte v přiloženém dokumentu:

https://www.mesto-humpolec.cz/assets/File.ashx?id_org=4932&id_dokumenty=241047

Zdroj: Město Humpolec.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum