Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



Podnikatelský suverén

7. dubna 2023

HUMPOLEC: Podnikatelský suverén

Podnikatelským suverénem na Vysočině je Humpolec.

Humpolec exceluje v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy. V obou těchto hlavních kategoriích výzkumu se v rámci Kraje Vysočina umístil na prvním místě srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Ten vyhodnocuje analytická agentura Datank a hodnotí všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v České republice a 22 městských částí Hlavního města Praha. Na druhém a třetím místě se v Kraji Vysočina umístily Jihlava a Velké Meziříčí. Regionální výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí ČR.

Humpolec se blýskl v mystery testování

Vítězný Humpolec se může v rámci kraje pochlubit jak velmi vysokým počtem ekonomických subjektů, tak i vůbec nejvyšším počtem firem s více než 250ti zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Město myslí na životní prostředí, alespoň o tom svědčí v regionu nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v přepočtu na množství firem. K dobré dopravní dostupnosti se přidává vysoce nadprůměrný počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Radnice dobře hospodaří, o čemž svědčí v rámci Kraje Vysočina nadprůměrný podíl kapitálových výdajů na celkových příjmech a zároveň nízké náklady na dluhovou službu. Nejlepšího výsledku dosáhl Humpolec v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí živnostenských úřadů.

„Humpolec je skutečně jedním z nejlepších měst v celé České republice pro byznys. Může za to dobré hospodaření města, blízkost dálnice i silnice první třídy z jihu na sever, pracovité obyvatelstvo schopné pracovat za nízkou mzdu, a přesto velice nízká nezaměstnanost. A samozřejmě v Humpolci se všichni známe, má 11 tisíc obyvatel, takže si neklademe překážky. Máme další rozvojové podnikatelské plochy v blízkosti dálnice. Budeme usilovat o to, abychom mohli s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic dojednat možnost ještě dalšího sjezdu z dálnice, protože obslužná oblast je v těsné blízkosti dálnice a nemá smysl budovat žádný jiný obchvat,“ říká starostka Humpolce Alena Štěrbová.

Jihlava má nejlepší web z pohledu podnikatele, Velké Meziříčí podnikatelský potenciál do budoucna Krajské město zaznamenává vůbec nejvyšší počet právnických osob a také počet dokončených bytů v přepočtu ku meziroční změně počtu obyvatel. V rámci regionu má Jihlava velmi vysoký podíl dotací na celkových příjmech a vůbec nejvyšší likviditu. Jako nejlepší byly vyhodnoceny webové stránky města z pohledu podnikatelů. Ti na nich v přehledné formě najdou vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou a mnoho dalších užitečných informací. Bronzové Velké Meziříčí má v Kraji Vysočina vůbec nejnižší index stáří, tedy podíl osob starších 65 let ku lidem mladším 14 let, což je dobrým signálem pro rozvoj podnikání do budoucna. Také celkový počet obyvatel v rámci regionu nadprůměrně stoupá. Průměrná měsíční mzda nedosahuje vysoké úrovně, což láká nové podnikatele k umístění svého byznysu právě zde. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti kultury a také do sportu.

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

Zdroj: Město pro byznys a Město Humpolec.

Autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum