Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

Facebook

TOPlist



HUMPOLEC: Portál občana

5. června 2022

HUMPOLEC: Portál občana

Portál občana nově využívají i registrovaní občané Humpolce. Od prvního června nabídne humpolecký Portál občana více uživatelského komfortu. Nově se do něj mohou uživatelé zaregistrovat, a nemusí tak pokaždé vyplňovat své rodné číslo či variabilní symbol pro platbu.

„Hlavním cílem Portálu občana je ulehčit komunikaci občana s úřadem, kdy občan může vyřídit nejčastější úkony z pohodlí domova bez nutnosti osobní návštěvy radnice. Toto řešení zároveň představuje zjednodušení práce i pro pracovníky městského úřadu,“ vysvětluje hned na úvod humpolecký starosta Karel Kratochvíl. „Portál občana v této podobě považuji za skutečně nutnou službu občanům, bez které bychom těžko mohli fungovat v 21. století,“ dodává.

Portál občana Humpolečtí využívají od začátku tohoto roku, a to nejvíce pro platbu místních poplatků za svoz komunálního odpadu a psa nebo k prohlížení informací na elektronické úřední desce.

„Nově všem občanům umožňujeme v části ‚Potřebuji si vyřídit‘ využívat formuláře pro vyřizování jejich záležitostí. Tyto formuláře mohou po vytištění zaslat poštou na adresu úřadu, podat prostřednictvím své datové schránky, případně po přidání elektronického podpisu poslat přes elektronickou podatelnu úřadu nebo mohou využít ‚ePodání‘ v rámci Portálu občana. Formuláře, u kterých je nutná osobní návštěva, si může občan v klidu domova předvyplnit a vzít je s sebou již předvyplněné,“ přibližuje tajemník Městského úřadu Humpolec Jiří Fiala.

Další oblastí, kterou Portál občana nově nabízí, je určena pouze pro registrované. „Protože se zde pracuje s detailními informacemi spojenými s konkrétní osobou, je pro přístup nutná jednoznačná identifikace. Pro bezpečné a zaručené elektronické ověření totožnosti občana je u našeho Portálu občana využíván státem provozovaný národní bod pro identifikaci a autentizaci, který umožňuje okamžitou identifikaci občana on-line, tedy bez nutnosti návštěvy úřadu,“ pokračuje Jiří Fiala.

Prostřednictvím tohoto řešení se lze nejčastěji identifikovat prostřednictvím elektronického bankovnictví, elektronické občanky nebo své osobní datové schránky.

Jednoznačně identifikovaný (registrovaný) občan pak v rámci Portálu občana v části „Osobní účet“ má nově přístup jak ke svým již dříve realizovaným platbám, tak zároveň může zkontrolovat, zda vůči němu existují nějaké neuhrazené pohledávky města, které případně rovnou velmi jednoduše uhradí prostřednictvím již provozované platební brány. Stejně tak si může v části „Potřebuji si vyřídit“ ve volbě „Místní poplatky“ zobrazit údaje o již přihlášených psech, případně přihlásit dalšího, nebo jej naopak odhlásit.

Další novinky budou přibývat průběžně. „Sekci ‚Potřebuji si vyřídit‘ neustále doplňujeme,“ uzavírá Josef Novák, informatik humpoleckého městského úřadu.

Zdroj: Město Humpolec.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum